PF 2015

Tomáš Weiss

Možná, že žádný čas neexistuje. Možná, že je to jen plochý kruh. Zatím ale držme konvenci, že jeden rok končí a druhý začíná. Svět knih 2014 byl pestrý a zajímavý. Několik jmen v něm vyčuhovalo. A jeden soukr objev na závěr roku navíc.

Čí to tedy byl knižní rok?

Jistě Hrabala (100 let od narození), Jiřího Koláře (dtto), Jana Zábrany (30 let od úmrtí) nebo třeba Františka Gellnera (100 let od zmizení).

Ale co třeba záhada Chaim Cigan? (rabín Sidon se nakonec přiznal)

Co takový Reinerův Básník? (návrat Ivana Blatného do českého povědomí byl už oceněn a doceněn, ale ještě ho nějaká Magnesia Litera asi čeká).

Čtyři nejprodávanější jména za rok 2014 na Kosmasu? Jo Nesbo, Jonas Jonasson (Stoletý stařík, Analfabetka), Michael Žantovský (Havel) a Evžen Boček (Poslední aristokratka).

A soukr objev na posledních chvíli? Z nakladatelství Runa mi poslali asi před půl rokem knihu Pátrání od Juana José Saera. Nějak mi propadla na dno knižní hromady a dostal jsem se k ní až při vánočním "úklidu". Podíval jsem se do ní...a už ji neodložil. Ty kráso, to je hypnóza. Vlastně detektivka - komisař Morvan vyšetřuje vraždy stařen - ale je to spíš mix True Detective a jihoamerického magična. Atmosféra je skutečně halucinogenní, popisy města jsou noir, je v tom hrůza i hra zároveň. Neskutečně dobře napsaný. A má to krásně rozmlžený finále.

Jak říkával Hrabal - je kaněc filma! Tedy toho 2014. Hodně štestí v roce 2015 a díky za vaší knižní posedlost.

31.12.2014