Předvídal Tom Clancy válku o Ukrajinu?

Tomáš Weiss

Právě česky vyšla poslední kniha, kterou Tom Clancy za svého života (1947 - 2013), napěchovaného bestsellery vojenského a špionážního charakteru, napsal. Jmenuje se Skrytá moc a jak rozebírá ve svém zajímavém článku na zpravodajském serveru Echo24 bezpečnostní analytik Lukáš Visingr, píše v ní mimo jiné až s mrazivou přesností o napadení Ukrajiny Ruskem.

Z recenze citujeme:

"V Rusku, zmítaném chaosem, se dostává k moci nový silný hráč. Prezident Valerij Volodin je bývalým agentem KGB, o jeho minulosti se neví téměř nic, ale jeho vzestup je bleskový, jeho ambice velké a jeho způsoby nevybíravé. Nový vládce Kremlu vyvolává konflikty v Estonsku a na Ukrajině a nasazuje vojenské, ekonomické a politické prostředky s jasným cílem obnovit sovětskou říši ve východní a střední Evropě. Zní to povědomě?"

"Román Skrytá moc ale není zdaleka prvním případem, kdy se Clancy ukázal nejen jako skvělý spisovatel, ale i brilantní vojenský a bezpečnostní prognostik. Zřejmě nejznámějším případem je román Čestný dluh (1994), v němž je popisován mimo jiné sebevražedný útok Boeingu na Kapitol. Dne 11. září 2001 se tato myšlenka proměnila v realitu a Tom Clancy hovořil na CNN o svém zděšení, že jeho román možná teroristy inspiroval.

Clancyho román Živý nebo mrtvý (2010) představil vizi, že vůdce teroristické sítě (zcela jasná parafráze Usámy bin Ládina) nebude mít úkryt v nepřístupných horách Afghánistánu, ale spíš v extrémně dobře chráněné rezidenci ve městě. O půl roku později americké zvláštní jednotky zabily Usámu bin Ládina v Abbottabádu… Z dalších témat, o kterých Clancy psal v době, kdy se jim věnovala pouze malá pozornost (zatímco dnes jsou na pořadu dne), lze uvést ještě například kybernetickou válku nebo ekonomické problémy Číny."

Celý text Lukáše Visingera na

http://echo24.cz/a/whxVp/clancy-predpovedel-konflikt-na-ukrajine-i-kybernetickou-valku

 

29.12.2014