Weissova navigace sexem

Tomáš Weiss

Nijak nevtipkuju, nijak si nevymýšlím. Kniha tohoto názvu je k mání. A že se známý sexuolog profesor Petr Weiss jmenuje stejně jako editor Oka? Řekněme, že je to náhoda, pokud na něco tak nevědeckého věříte.

Navigování máme, zdá se, oba Weissové společné. Ale já bych, narozdíl od toho druhého, sexem opravdu navigoval nerad. Nějak se na to necítím. Víc dětí a druhá žena nejsou z čistě sexuálního pohledu žádné směrodatné informace. Minimálně od revoluce mě ale tahle shoda jména s významným českým sexuologem, prof. Petrem Weissem, provází. Jednou jsem dokonce dostal na účet jeho honorář za knihu. Jindy jsem na vzpomínkové oslavě na psychiatra a spisovatele Petra Rákose byl manželům Weissovým představen. Paní Weissová byla nadšená, zvlášť když jsem řekl, že jsem Tomáš. U sexuologů doma mají (asi už taky kluk bydlí jinde) syna Tomáše. Musel jsem se nechat fotit jako důkazní materiál. Petr Weiss napsal už desítky knih o sexu. Tahle jeho poslední, navigační, vznikala původně jako rozhovor s novinářkou Lucií Ondřichovou. Nakonec z toho ale je přehledně rozčleněná příručka plná otázek a odpovědí k jednotlivým tématům.

Co se člověk v takové knížce všechno v padesáti letech nedozví. Takže: ženy prý prožijí nejlépe sex až po třicítce, polyandrická společnost je ta, kde víc mužů má jednu ženu (tedy jaksi oficiálně), o našem zamilování se rozhodne nejčastěji dostupnost objektu ( zní to trochu neromanticky, ale je to logické), údajně až deset procet žen uvádí, že byly zneužity dospělou osobou ještě před patnáctým rokem věku (strašně vysoký číslo), priapismus je stav několikahodinové erekce (buďto nic nebo tohle, šmarjá), a konečně zjištění - současná generace se chová podle studií zodpovědněji, než se chovala ta přecházející.
Upřímně: nikdy jsem si sexuální příručku neobstaral. Tu Dospíváme v muže mi v příhodném věku nastrčila na stůl matka samoživitelka, a já už se pak jen choval střídavě zodpovědně a nezodpovědně. Ale jistě chápete, že Weissovu navigaci sexem jsem prostě projet musel. Takže: kdyby něco, víte kam se s důvěrou obrátit! Jistě - na toho správného Weisse!

8.12.2014