Viktorka a vesmírná dobrodružství

Wendy Šimotová

Spisovatelka Klára Smolíková rozhodně nezahálí. Je v poslední době jí vyšly hned tři knížky (Jak se staví město, Vynálezce Alva a Viktorka a vesmírná dobrodružství). No a protože se dle mého o dětské literatuře a dětském komiksu zvlášť moc nemluví bylo by možná záhodno toto napravit. Proto vám v tuto chvíli přináším recenzi právě na jednu z výše zmiňovaných knížek, a sice na úžasnou Viktorku a vesmírná dobrodružství.

Příhody malé, rozjívené a trochu praštěné Viktorky si možná někteří z vás pamatují, neb kdysi vycházely na pokračování ve Čtyřlístku. Teď si je ovšem můžete plně vychutnat v jedné kompletní knížce, což je možná mnohem příjemnější než čekat na další díl časopisu – i když i to má své kouzlo. Přece jen si ale myslím, že ucelená knížka je drobátko lepší a když si vezmete, jakou má úžasnou obálku, tak už není moc o čem diskutovat.

Je možné, že jsou tu i tací, kteří se s Viktorkou ještě nesetkali, takže je myslím záhodno jim trošinku přiblížit, na co se v této knížce mohou těšit. Viktorka je prostě a jednoduše super holka, která si jen tak lážo plážo brázdí nekonečné dálnice i polní cesty úžasného vesmírného prostoru. No a jasně, že v tom není sama. Kdo by taky chtěl bejt ve vesmíru sám, že jo? Má s sebou dva kámoše - pilota lodi (no někdo ji přece řídit musí a ruku na srdce - holky nejsou moc technicky založený) Žabžu a navigátora - no vrazit do komety taky asi není žádný med, takže navigátor se hodí vždycky - Fláje.

A jak už je tomu u dětských knížek zvykem, na svých úžasných cestách zažije tahle podivná, ale zároveň hrozně milá parta spoustu dobrodružství a pochopitelně se dostanou i do pár průšvihů, ze kterých ovšem obratně vybruslí – protože s dobrými kamarády jde všechno snáz a jakmile je máte věrně po boku dostanete se z každého trablu ať je sebe větší.

Viktorku a vesmírná dobrodružství nelze jinak než jen vřele doporučit. Klára Smolíková je parádní spisovatelka s úžasnou představivostí, takže se jí poměrně snadno – myslím si – podařilo vytvořit takhle kouzelném příběh, který chytne opravdu každého. O kresby se postaral Honza Smolík, který si se všemi obrázky a vytvořením jednotlivých postaviček opravdu vyhrál a knížka se tak díky tomu stává ještě atraktivnější – však jde také o komiks a ten stojí na obrázkách, ne? Takže pokud nevíte, o své drahé malé ratolesti nadělit pod stromeček, Viktorka a vesmírná dobrodružství jsou tou správnou volbou. 

8.12.2014