Pořád dětem knihy podstrkávat - i o Vánocích

Tomáš Weiss

Čím víc se čtení brání, tím spíš je dětem třeba něco ke čtení stále nabízet. Vánoce jsou jistě vhodná doba. Tohle jsou podle OKA knihy k těmto účelům ucházející až výborné. A jen tak naokraj: - stejně bychom měli jednou jako rodiče podat na Google a Apple a Microsoft nějakou hromadnou žalobu, že nám ukradly děti, protože těmhle "zábavným" žroutům dětského času se dá fakt v určitém věku těžko konkurovat.

Vezměme to od těch menších. Tady můžeme jen doporučit knihy grafika a mechanika Martina Sodomky. Je knihy Jak si postavit....jsou poučné, vtipné a hezky graficky vyvedené.

Pak tu máme třeba Lepíkové příšery dánského kreslíře Mortensena. Je možné, že i vy budete mít brz yplný byt takových těch žlutých poznámkových papírků, které z jedné strany lepí.

Pohádkářský výběr od světových i domácích autorů najdete v knize Pohádky z korálků. Čerti, draci, princové, princezny - prostě pohádky. Nebo co takhle Příhody matky Přírody, nové bajky.

První vlastní čtení vyžaduje velká písmena a přiměřený příběh. Taková je třeba kniha Pavlík je sám na světě nebo třeba dobrodružství malých zvířat Myš a krtek. A do třetice třeba Zlobilky čili o holkách, co se hádají, koušou a tahají za vlasy, což má za následek, že.....

No a pak jsou tady knížky pro děti starší a pokročilé. Jak známo, těm je knihu na tělo koupit nejtěžší. Čarování a vysávání krve už je jaksi z módy, takže zbývá silný příběh, humor, kniha, kterou zfilmovanou viděli v kině a tak nějak. Je tu stále teenage trhák Hvězdy nám nepřály. Nebo dobrodružná sci fi Kostičas a Labyrint - útěk. Nebo nové vydání ne právě dobře zfilmovaného Dárce. Pro děti koumáky píše Jostein Gaarder. Letos třeba knihu o ekologii Anna - jaký bude rok 2082 nebo zvídavé doptávání se po smyslu věcí Jako v zrcadle, jen v hádance. Dobře také vypadá čtení o trampotách dvanáctileté slečny A co když jsem blázen? A taky Molly a Zuza, o srostlých copech a vzájemnosti.

A pokud jsou vaše děti opravdu čtenívzdorní, zkuste to s audioknihami nebo komiksy.

Zkuste to s knihou pro svoje děti, nevzdávejte to. Poraďte se s kamarády, s knihkupci, zalistujete tady na Kosmasu, kde najdete dětské a mládežnické knihy hned jako první, když rozkliknete na hlavní liště Všechna oddělení.

 

3.12.2014