Není Muhammad jako Muhammad

Tomáš Weiss

Neplatí to jen o islámu a o muslimech, ale obecně - není jednoduché udělat si pravdivý obrázek o čemkoliv na základě médií. Ta mají z principu ráda kontroverzi. To skutečnosti příliš neprospívá. I proto vyšla kniha Atlas muslimských strašáků. Dává šanci, aby se nám v hlavách nepomotaly hrušky s jablkama.

Islám má svoje patologie. Všechno má svoje patologie. I to naše slavné křesťanství a židovství. Nerozumíme si i normálně, natož když se slova ujmou patologie. Správné by bylo tolerovat druhého a žit vzájemně v klidu a míru. Proč, když si chce někdo zavraždit, dělá to často ve jménu nějakého náboženství? No, velké ideje probouzejí velké patologie. A tak se množí příšernosti. Ve jménu islámu i ve jménu boje proti islámu. Muslim vraždí muslima, řežou se hlavy. A my máme v telce záběry z války...a víc už vědět nepotřebujeme. Raději si čteme články o tom, že Muhammad byl vlastně zvrhlík a muslimskému profesorovi,který by mouše neublížil, napíše někdo na jeho dům za  Prahou "tady bydlí muslim". Ano, je třeba se se všemi těmi mediálními klišé a polopravdami čas od času utkat, tedy ve věci se trochu dovzdělat a kultivovat. A uvědomit si, že to, co se prostřednictví všelijakých hrůz o světě islámu dozvídáme není informace o islámu, ale o válce, o válečných zločinech, o fanatismu, o šílencích...Rozumný člověk se musí dnes mít před mediálními mucholapkami na pozoru. Je dobré si třeba pro začátek nechat od arabisty a znalce dějin a kultury islámských zemí Bronislava Ostřanského nechat pár základních pojmů vysvětlit. 

Takže: kdo je to ajatolláh, co je to basmala, jak je to s tou fatwou, rozdíl mezi harámem a harémem, co čeká v v islámu jinověrce.....až po Z, kde se můžete dočíst víc o postavení ženy v islámu a kupodivu se tam nedočtete nic o ZZ Top, přestože jsou to teda vousáči (mimochodem s tím plnovousem je to taky v islámu dost všelijaký).

Na námitku zatvrzelých, jestli si taky mohamedáni napíšou takový vysvětlovací Atlas křesťanských dezinterpretací, kterými je někteří mešitní borci tak rádi krmí, odpovídám: to není moje starost.

27.11.2014