Knižní výběr 24

Tomáš Fojtík

Přichystali jsme pro vás další knižní výběr. Opět se můžete seznámit s pěti knižními novinkami, které se stanou společníkem pro natahující se podzimní večery.

Mé dětství v socialismu

Ján Simkanič je výrazná postava českého internetu, stojí za projektem Internet Info, který mimo jiné vydává slavný web Lupa. Ján Simkanič je ale také uznávaný publicista, který čas od času přijde s novým nápadem který rozvíří vlny českého internetu. Naposledy to byl nápad dát dohromady lidi známé (i méně známé) a zeptat se jich: Jaké bylo vaše “dětství v socialismu”? Mezi lidmi, kteří se na této knize podíleli je slušná paleta velkých osobností. Například: Horáček, Uhlová, Šídlo, Zandl, Rejžek, Mitrofanov a mnoho dalších.  Jestli také patříte mezi děti socialismu, pak se ve vás při čtení zaručeně probudí proud vašich vlastních vzpomínek, emocí a zážitků. A jestli jste se narodili až po sametové revoluci, zůstanete v úžasu nad tím, v čem vaši rodiče každodenně žili a jak moc se tehdejší svět lišil od dnešního. A možná také budete lépe chápat, čím jsme poznamenáni dodnes.

 

Dominik Dán: Uzel

Na Slovensku patří “dánovky” mezi nejprodávanější knihy vůbec a jejich autor, Dominik Dán, se těší z pozice možná největšího slovenského bestselleristy posledních let. Těch let už je docela hodně, stejně jako jeho knih: Od roku 2005, kdy debutoval knihou Popol všetkých zarovná jich vydal přesně 19. České nakladatelství Slovart teď začíná jeho knihy vydávat chronologicky - tedy ne tak, jak je napsal, ale podle času děje. Uzel je tak prvním případem Richarda Krauze a odehrává se ještě v době před listopadovou revolucí. Dánovky jsou neuvěřitelně čtivé a podmanivé, policejní práce je v nich zbavena romantických a akčních představ utkvělých díky americkým seriálům. Věřím, že jejich kouzlu podlehnete i vy.

 

Pavel Stehlík: Do temnoty

Už podtitul této knihy, tedy “Zpověď českého vojáka v Afghánistánu” nám napoví, co od ní můžeme čekat – osobní vyprávění českého vojáka, ve kterém otevřeně líčí své osudy od motivace pro vstup do armády přes náročný výcvik a půlroční nasazení na základně v Afghánistánu až po boj s těžkou nemocí po návratu domů. Kniha nepřináší líčení superhrdiny, jde v prvé řadě o příběh člověka. Zachycuje jeho zrání – od nadšeného kluka ve vyzrálého muže-vojáka, který musel projít řadou profesních, ale i životních zkoušek, překonat nástrahy, které mu osud vmetl do cesty, a najít sám sebe.

 

Belinda Bauerová: Krysařovy děti

Velšská autorka Belinda Bauerová je u nás už poměrně dobře zapsaná svými předchozími knihami.  Debutovala originálním psychologickým thrillerem plném napětí Vřesoviště a už za něj v roce 2010 získala od britské asociace autorů detektivek jednu z nejprestižnějších cen – Zlatou dýku. Tento román následují ještě další dva úspěšné romány Láska na řetězu a Odvrácená strana, v nichž autorka osudy hlavního hrdiny rozvíjí. A o čem jsou Krysařovy děti? Osmiletého chlapce, který čekal v autě na rodiče, nahradil stručný vzkaz přilepený k volantu: „Nemilujete ho.“ Uprostřed léta padá na Exmoor temný stín – někdo unáší děti a nechává po sobě jen strohé, kruté obvinění. Chybí vysvětlení, žádost o výkupné i naděje. Jestli má strážník Jonas Holly doufat v jejich záchranu, musí podniknout riskantní výpravu do vyšinuté mysli únosce. Sám se ale dosud nevzpamatoval z osobní tragédie a v Exmooru je přinejmenším jedna osoba, která Jonase považuje za posledního člověka, jemuž se dá důvěřovat…

 

Michael Žantovský: Havel

Letos si připomínáme 25. let od 17. listopadu, kdy se začalo měnit společenské zřízení v Československu. Nejvýraznější postava disentu, Listopadu a polistopadového vývoje byl bezesporu Václav Havel. Tato kniha sice není první, která Havlův život mapuje, ale její devíza je ta, že ji napsal Havlův dlouholetý přítel a blízký spolupracovník. Ta kniha je na jednu stranu silně osobní, ale Žantovskému se povedlo zachovat si odstup a nevytesat Havlovi falešný mramorový pomník. Žantovský zůstává kritický, ale objektivní. Když nedávno vycházely ukázky v deníku Lidové noviny, tento list musel jejich vydávání o týden prodloužit, jak velký zájem vzbudily u svých čtenářů. Kniha se věnuje celému Havlovu životu a žádnou z jeho etap neupřednostňuje před ostatníma. Není to věru kniha do tramvaje, svým rozsahem a podobou se ale stane ozdobou vaší knihovny. Není, jak jsem už psal, idealistickým obrázkem prvního českého prezidenta, takže pokud nepatříte mezi jeho fanoušky a chcete se o něm něco dozvědět (v podstatě všechno, kniha je skutečně velmi komplexní), je Havel Michaela Žantovského nejlepší volbou.

7.11.2014