Věc: Jiří Kolář, leden 1953

ppor. Olšaník

Průvodní zpráva Státní bezpečnosti vypracovaná na základě rukopisu Prometheova játra. Po prostudování knihy básní uvádím několik výňatků, usvědčujících Jiřího Koláře z trestné činnosti.

Na straně 4 píše o ženě jako o největší kurvě, která si lehla nahá pod koně, jak ji načapal s kusem salámu mezi nohama a tuto ženu přirovnává na straně 6 ke všem těm zrůdám, jež dneska tancují ve všech těch Kremlech na celém světě.

-------

Na straně 10 se vysmívá zastřeleným zemědělským dělníkům z Modeny, které nazývá podruhy a chtěl by zemřít jako oni a ne jako myš v zemi nešťastných lidí (čímž myslí ČSR).

-------

Strana 75: uráží celé ČSM, že jsou slepí a děsiví, když jim předhodí řečník, jako hladové zvěři slovo Stalin, Gottwald, SSSR, Pieck atd.Že jsou to lidé nakomandovaní...Vysmívá se dopisu s. Stalinovi, dále s. Nejedlému jako nejstrašímu svazáku a mrzí ho, že se ministr Nejedlý neprohlásil také za policajta, nebo pionýra. O s. Nejedlém dále říká, že to nebude dlouho trvat, aby mu vědomí kleslo na úroveň osmiletého kluka s kapslovkou.

--------

Strana 86: "Ty živé rakvičky se zelenými výložkami, těch jedenáct tisíc mladíčků, dnes ten podvod s nimi vyvrcholí v Lánech, před celou vládou a ožralým panem presidentem. Nazývá je tlučhuby, kteří jednou budou za to pomstěni.

---------

strana 115 - 118: Kolář sám sobě nadává, že byl 20 let komunistou a zasloužil by nabít, jako bijí ženy koberce. V této části svých výplodů sprostě uráží komunisty, naše zřízení, které nazývá vězením atd.

úryvky z rozsáhlejšího spisu vybrány OKEM

zdroj Česká literatura 4/2013, kde je celý blok, věnovaný trestnímu stíhání Jiřího Koláře za jeho Prometheova játra, která byla jako rukopis v roce 1952 nalezena u Václava Černého při domovní prohlídce v šuplíku jeho pracovního stolu.

 

 

23.9.2014