Jen si dej kokain!

Tomáš Weiss

Aby bylo od začátku jasno - nikdo tady nikoho nenavádí k fetování. Tady jde o čtení. V hlavní roli knihy Kokain - životopis jsou pochopitelně bílé lajny, stříbrné lžičky a stodolarovky, stočené do ruličky. Dočíst se v ní ale můžete opravdu zajímavé příběhy, které začínají logicky u posvátného kokového listí.

Ano, už to tak vypadá, že kokain stvořil bůh, aby bylo na světě člověku lehčeji. Tedy správně  - stvořil nevysokou rostlinu s bílými květy. Její listy by se už po tisíciletí nežvýkaly, kdyby v nich nebylo 1% kokainu, tedy látky, která stimuluje nervový systém. Dodává energii, pohodu, a přestože ho asi žádný lékař nebo ženské časopisy nedoporučí, zahání pocit hladu. Při nadměrné konzumaci ale svým závislákům vyžere nosní přepážku a může je dohnat až k infarktu.

Kniha jako správný životopis popisuje drogu od narození (to se jí ještě droga neříkalo) až do dneška. Třeba Evropa koku, narozdíl od tabáku a kakaa, ignorovala až do 18. století. Chemický vzorec kokainu je znám od roku 1863. Kokain je v té době považován za léčebnou a podpůrnou látku. Vínu, ve kterém se vylouhovaly listy koky, udělil dokonce papež Lev XIII. vyznamenání. V knize je dále popsáno, jak se postupně zvyšovala produkce kokainové pasty, čili surového kokainu, jak si psychoanalytik Freud uhnal pěknou kokainovou závislost, kolik kokainu obsahoval původní recept coca-coly od pana Pembertona ( bylo tam prý 9 miligramů na sklenici, což byla celkem síla, i dnes se ale spekuluje o stopovém množství a o tom, že je koka stále součástí receptu), i o tom, jak se v roce 1919 podařil v USA Prohibiční straně prosadit, aby se z kokainu stala společensky nebezpečná droga. Odtud už vedla přímá cesta k Federálnímu úřadu pro narkotika (FBN), který začal kromě marihuany (tu bylo třeba vymýtit, protože "přiváděla černochy k myšlenkce, že jsou stejně dobří jako běloši") kriminalizovat i kokain. Nakonec byly ve Státech legální jen kakao, čokoláda, tabák, kafe a čaj.

V knize se pochopitelně dočtete i příběhy kokainových celebrit - Steve Nicksové z kapely Fleetwood Mac, Johna Belushiho, jednoho z Blues Brothers, basketbalisty Lenna Biase, který zemřel i díky lásce k bílému prášku ve 23, Whitney Houstonové, Keitha Richardse, Amy Winehouse....a také se s knihou podíváte na exkurzi do drogových kartelů k pánům zločincům Escobarovi a Guzmánovi, kteří měli pochopitelně kokain ve své obchodní nabídce.

Kokain je každý den mezi námi. Černý trh, živený represí, ho denně nabízí k odebrání u svých dealerů. Kokain je drahé zboží, mezi drogami spolehlivě nejdražší - gram vyjde zhruba na 2500 Kč. A protože Kosmas není drogový kartel, radši bysme ty peníze viděli utracený za knížky.  Za dva a půl tácu to bude určitě na váhu už hodně přes kilo písmen.

 

 

 

 

28.8.2014