Jak jsme upekli další Velký knižní čtvrtek

Tomáš Fojtík

Blíží se polovina října a s ní další Velký knižní čtvrtek – akce Kosmasu, díky které se v jeden den dostane na knižní pulty dvanáctka skvělých knih od předních českých nakladatelů. Po obrovském úspěchu letošního jarního jsme si uvědomovali, že laťka je tentokrát nasazena mimořádně vysoko.

V nabídkách od nakladatelů byla samá velká jména. U některých jsme dopředu věděli, že je chceme za každou cenu (protože jaký by to byl Velký knižní čtvrtek, ve kterém by chyběl Nesbo?) a jiná jména nás mile překvapila. Věděli jste třeba, že Samuel Shem, autor knih Dům páně a Hora hoře napsal třetí román z lékařského prostředí? Bylo jasné, že jeho Duch místa zařadit musíme.

Nebo Kate Atkinsonová, která za svůj debut dostala před téměř dvaceti lety významnou britskou Whitbreadovu cenu – Argo do VKČ nominovalo knihu Život za životem. Tento dlouho očekávaný román vypráví o ženě, která  zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců.

Již jsem zmínil, že mezi jasné účastníky VKČ musel patřit Jo Nesbo. Konkrétně devátý román s Harrym Holem nazvaný Přízrak. Je předposlední v řadě a odehrává se tři roky po předchozím Levhartovi. Harry se vrací z Hong Kongu do Norska, aby se ujal vyšetřování téměř uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně.

O co nadšeněji jsme vybírali skvělé autory, o to víc nás mrzelo, že některé musíme vynechat. Buď se už do výběru zkrátka a dobře nevešli, a nebo jejich zařazení bránila skutečnost, že už v češtině kdysi vyšly. Nejvíc nás to mrzelo u Simona Mawera a Evžena Bočka. Obě jména jsou zárukou skvělého čtení, jenže Jidášovo evangelium Simona Mawera už vyšlo před pár lety (v jiném překladu), podobně jako Deník kastelána Evžena Bočka (tehdy ještě pod pseudonymem).

Poselství knižního čtvrtku je také upozornit na knihy, které by jinak neprávem zanikly v lavině předvánočního knižního trhu. To je případ hned několika titulů VKČ. Tak třeba Bohové Gothamu, historické krimi z poloviny 19. století, které rekonstruuje fascinující obraz New Yorku té doby a přivádí na scénu originálního detektiva, který se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Nebo Moje pařížská revoluce od Andrey Sedláčkové – dva měsíce před listopadem 1989 se mladá žena, studentka FAMU, rozhoduje k riskantnímu a osudovému kroku. Zůstává v Paříži! Následují týdny a měsíce plné dramatických situací, nejistot a zklamání, ale i okouzlení novým prostředím, krásným městem, ve kterém stojí za to žít, svobodou, kterou stojí za to dýchat. Obě knihy určitě stojí za to a my jsme rádi, že je můžeme nabídnout v této exkluzivní akci.

Kdo určitě nezapadne a vynikne je Jiří Hájíček, cenami věnčený autor, který se ve svých “vesnických románech” věnoval především jižním Čechám. Kniha Vzpomínky na jednu tancovačku je sbírka povídek, ve kterých Hájíček neopouští ani své vesnické téma, ani svůj styl, pro který je tak oblíbený. Stejně tak určitě zazáří Rytíř sedmi království: tato kniha ukojí netrpělivé čekání na pokračování Hry o trůny, protože jejím autorem není nikdo jiný, než legenda dnešního fantasy žánru George R. R. Martin.

No ale nezapomněli jsme ani na děti. Sáhli jsme po krásné knize Martina Sodomky Jak si postavit motorku, která kombinuje zábavný příběh malých zvířecích hrdinů s názornými ilustracemi, ze kterých děti pochopí nejen jak je motorka sestrojena, ale také funkci motoru, převodovky, brzd a dalších věcí. Stejně jako předchozí Sodomkovy knihy i tato nás okouzlila na první pohled.

A co ještě? Dál jsme vybrali Boj o Jeruzalém (takový průvodce izraelsko-arabským konfliktem) nebo Lumpové a beránci od známých autorů Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory (napínavý příběh z dnešní společnosti). Vyjímečná je i kniha Kořistí v Kaddáfího harému – ta  odkrývá pravděpodobně poslední tajemství libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, které pobouřilo celý svět. Kaddáfí totiž ve svém paláci mučil stovky nevinných dívek, které držel jako sexuální otrokyně. Toto je příběh jedné z nich.

Třešničkou na dortu je nejnovější kniha známého cestovatele Josefa Formánka, autora mimořádného bestselleru Prsatý muž a zloděj příběhů. Formánek ji nazval Úsměvy smutných mužů a je z prostředí protialkoholní léčebny. Vypráví o čtyřech pacientech, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu - zbavit se závislosti. Navzdory hutnému tématu je to kniha mrazivě humorná a myslím, že se máte na co těšit.

Doufám, že jsem vás nalákal – už teď si můžete „velkočtvrteční“ knihy předobjednat se slevou 20% a v kalendáři si zaškrtnout 16. října.

21.8.2014