Woody Guthrie: Dům z hlíny (recenze)

Wendy Šimotová

„This land is your land This land is my land“ zpívá Woody Guthrie v jedné ze svých slavných písní. Tato věta však dost dobře neplatí pro příběh, který napsal právě tento americký písničkář.

Ten ve svém románu Dům z hlíny popsal dost těžký život mladé chudé manželské dvojice žijící v dřevěném a dosti chatrném domku. A ačkoli není jejich život naplněn bezstarostností a prosluněnými dny plnými nadějí na lepší život, snaží se oba dva brát svůj osud takový jaký je, odlehčit si ho občasnými žertíky a alespoň snít o tom, že se jednou všechno zlepší.

Tike a Ella May Hamlinovi se ze všech sil snaží z nepříliš úrodné a vyprahlé země v severním Texasu vytěžit co nejvíce a zuby nehty se snaží přežít s tím, co jim bylo dáno – a že toho není moc. Oba touží po krásném, pevném a útulném domu, ale místo toho žijí v rozbořené dřevěné chatrči, do které fouká, prší a za letních veder se do něj stěhuje nejrůznější obtížný hmyz, kterého se jde zbavit jen opravdu těžko. Tike ovšem ví, jak jejich dům snů postavit – bytelný dům z nepálených cihel ve kterém budou moct s Ellu šťastně žít a v poklidu vychovat jejich dítě, které Ella nosí pod srdcem.

Oba jsou však jen obyčejnými a utlačovanými nájemníky a na majitele půdy, bankovní úředníky a další povolané osoby, které by jim mohly pomoci jejich sen uskutečnit, jsou oba příliš krátcí. A tak sen o domu z hlíny zůstává jen pouhým snem, na který se oba co nejvíce upínají, aby si zachovali zdraví rozum, úctu jeden ke druhému a aby jím živili svoji lásku.

Dům z hlíny je neuvěřitelně dojemný, poutavý a živý příběh, který zaujme každého, kdo se rozhodne po něm sáhnout. Vyloženě se vám zavrtá do srdce i do hlavy a po jeho dočtení budete na oba hrdiny ještě dlouho myslet. Tento román, který vydalo nakladatelství Argo, je jedinečnou ukázkou toho, jak mocní jsou bohatí a vysoce postavení lidé a jak moc ti chudí doplácí na jejich chamtivost, mnohdy i zlomyslnost a především na nefunkčnost systému, kterému tito mocní lidé vládnou.

Je to velký příběh o touze po úplně obyčejné věci, která by však dva lidi učinila nadosmrti šťastnými. A ačkoli je na děj poněkud chudý má velký potenciál a význam a pokud mu budete pozorně naslouchat, jistě vám neunikne jisté volání po spravedlnosti a poselství, které v sobě tento román nese. A proto si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

1.8.2014