Knižní výběr 15

Tomáš Fojtík

Patnáctý výběr z knižních novinek je tu. Ať už jdete někam k vodě, nebo před horkem posledních dní utíkáte kamkoliv, nechte se inspirovat a vezměte s sebou nějakou dobrou knihu.

Henning Mankell: Usměvavý muž

Knihy Henninga Mankella tu s námi jsou prakticky od počátku novodobé vlny severského thrilleru. Nesympatického komisaře Wallandera nemusíte milovat, a pravděpodobně ani nebudete, ale k jeho knihám se patrně budete vracet. Mankell jich napsal deset a polovina z nich již vyšla v českém překladu (a víc jich patrně, vzhledem ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu, asi zatím ani nenapíše). Mankell se nevyhýbá společenským tématům a této zásady se držel i v Usměvavém muži. Poté, co komisař Kurt Wallander při výkonu služby zabije člověka, propadne se do alkoholem poháněné deprese. Během dlouhých osamělých procházek po dánském pobřeží dospěl k rozhodnutí, že jeho čas u policie skončil. Vyhledá ho však starý přítel s prosbou o pomoc při vyšetřování podezřelé smrti jeho otce. Kurt o tom nechce nic vědět a chystá se podat výpověď. Tentýž den však zjistí, že onoho přítele nalezli zastřeleného. Okamžitě změní rozhodnutí a vrátí se do práce, aby vyšetřil případ dvojnásobné vraždy. Postupně odkrývá spletitou síť podvodů a za tím vším tuší věčně usměvavou tvář. Má to všechno nějakou souvislost? Ale zatímco je Wallander na stopě vraha, někdo je na stopě Wallanderovi.

Charles Willeford: Miami Blues

Vedle severské a britské „školy“ thrillerů je dobře známá i ta americká. Vedle největších legend jako jsou Raymond Chandler nebo Nelson deMille se jméno Charles Willeford snadno přehlédne. Byla by to ale škoda. Kniha  zavádí čtenáře do Miami, kde hodlá Fredy „Junior“ Frenger, násilnický psychopat čerstvě propuštěný z věznice v San Quentinu, začít nový život. Ale zůstane jen u předsevzetí. Ještě na letišti ukradne zavazadla a zabije cestujícího. Nelze se tedy divit, že se mu brzy dostává na stopu seržant Hoke Moseley, který vraždu na letišti vyšetřuje. Rodinná idyla, již si mezitím Fredy vybudoval s naivní prostitutkou Susie, se brzy změní v drama, v hon, který čtenáře zavede i do kubánského ghetta a na miamská předměstí. Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film s Alecem Baldwinem v hlavní roli. Poctivá, drsná americká škola thrilleru se prostě nezapře.

Dan Rhodes: Antropologie

Od Rhodese nedávno vyšla kniha Zlato, román o lásce. Dan Rhodes ale debutoval povídkovou sbírkou Antropologie, která vyšla právě v těchto dnech. V útlé knize je 101 povídek – často pár řádků textu o lásce, které ani jako povídky na první pohled nevypadají. Čtenář, který přistoupí na autorovu hru a začte se do jeho mikropříběhů, momentek, zdánlivě absurdních situací, shledá, že Rhodesovy texty jsou jako ledovec, z větší části skrytý povrchnímu pohledu. Za absurdními, zdánlivě nepochopitelnými i dosti černými vtipy se skrývají dramata, která mohl prožít každý z nás, a pozorný pohled odhalí, že Rhodes ve skutečnosti píše o strachu ze samoty, smutku z opouštění a nenaplněných setkání, i o zaslepenosti láskou a štěstím.

Madeleine Rouxová: Asylum - Ústav pro duševně choré

Zima je ještě daleko, ale kniha Asylum se zdá jako vhodná pro dlouhé zimní večery, které si můžete krátit strašidelnými příběhy. Asylum je kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách. Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie. Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.

Chester Brown: Sex není zadarmo

Na závěr jsem si nechal tuto komiksovou lahůdku. Sex není zadarmo je autobiografický komiks Chestera Browna - autor v něm vypráví své zkušenosti s placeným sexem. Byl unaven z partnerských vztahů a rozhodl se, že už nebude dál utápět energii v romantické lásce. Protože mu ale chyběl sex, vydal se za prostitutkami. O své cestě za poznáním světa placeného sexu vypráví přímo a současně s tím otevírá téma dekriminalizace prostituce. Ptá se, proč třeba neplacený jednorázový sex je v pořádku, ale o placeném sexu si spousta lidí i vlád myslí, že je nevhodný. Po komiksové části tak následují dodatky a vysvětlivky, ve kterých toto téma důkladně rozebírá a přináší řadu argumentů na podporu svého postoje. Nejde nikterak o pornografii – Brownův komiks zprostředkuje čtenáři svět profesionálních milenek, ne každému známý a opředený předsudky, a je především polemikou s tradičním chápáním vztahu mezi mužem a ženou. Věcnému vyprávění odpovídá i přesné a úsporné výtvarné pojetí.

Recenzi na tuto knihu najdete na našem Oku.

 

23.7.2014