Válečná Xantypa

Tomáš Weiss

Za normálních okolností je to společenský magazín, plný rozhovorů se známými lidmi. Občas ale vznikne speciál. Jako teď. Ke stoletému výročí První světové války vyšlo zvláštní číslo, plné článků a studií předních českých historiků.

Editor speciálu, Petr Koura, přizval svoje kolegy, mimo jiné Martina Kováře, Jana Galandauera, Josefa Tomeše, Jiřího Rajlicha nebo Eduarda Stehlíka. Díky jejich článkům nahlíží Xantypa nejen do zákopů, ale sleduje i osudy žen, které doma čekají na své chlapy, osudy zvířat, kterých se válka a její mordování týká velmi existenčně. V bloku o válce a umění se dá číst životní příběh Emy Destinové a pochopitelně v takovémhle časopise těžko nenajít psaní o Haškovi, Gellnerovi, ale třeba také Fráňovi Šrámkovi. Všechno pochopitelně s dobovým obrazovým doprovodem - fotky, koresponďáky ze zákopů, pohlednice....

Atentát na následníka Rakousko-Uherského trůnu Ferdinanda dEste odšpuntoval vanu plnou hromadících se pomejí a všechna ta špína se roztočila ve válečném víru. Svět se začal přeskládávat. Dvacáté století spustilo 28. června 1914 svůj mlýnek na lidské maso. Lenin, Hitler, Stalin....všichni ti dobráci, zakousnutí svými špičáky a řezáky do krku staré evropské dámy. 

27.6.2014