Další nahlédnutí do sbírky moderního umění ředitele exekučního úřadu

Tomáš Weiss

Od 25. ledna 2017 je v Galerii výtvarého umění v Ostravě k vidění výstava Narušená imaginace. Z rozsáhlé sbírky českého a evropského moderního umění právníka Roberta Runtáka ji připravila britská kurátorka Jane Neal. K výstavě také vyšla v Arbor Vitae kniha Dělat okna tam, kde dříve byly dveře. Výstava potrvá do 26. března.

Stejně jako předchozí kniha z Runtákovy sbírky - Tohle není poesie! - přestavuje i tento soubor dalších třicet autorů současné evropské figurální malby. Kniha není jen o významných autorech současné evropské scény, jako jsou Martin Eder, Daniel Richter, Tim Eitel, Jonathan Wateridge či Jake a Dinos Chapmanové, nýbrž zároveň o celé řadě mladých talentovaných malířů. Je tak jednou z mála zpráv o umělcích tvořících v současné době v Evropě.

Robert Runták je olomoucký právník, od roku 2001 je výkonným ředitelem Exekučního úřadu v Přerově a v minulosti i spolumajitelem fotbalového týmu Sigma Olomouc. Čtyřicátník, který začal výtvarné umění sbírat před deseti lety. Postupně se ze sbírání stala vášeň precizovaná hlubším poznáváním oboru. O tom svědčí také jeho spojení s londýnskou Tate Modern, která mu před dvěma lety svěřila roli poradce pro akvizice východní Evropy a Ruska. Z toho důvodu se nyní navyšuje reálná šance na obohacení této sbírky o položky české provenience.

Minulý rok proběhla v Zámeckém pivovaru v Litomyšli první obsáhlejší výstava jeho sbírky, zaměřená na české autory: Jiří David, Pasta Oner, Jan Merta, Lubomír Typlt, Jiří Sopko, Daniel Richter, Josef Bolf, Adriena Šimotová, František Matoušek, Jakub Špaňhel, Ivana Lomová, Kryštof Kintera......

 

 

7.2.2017