Trojan vs. Preiss

Tomáš Weiss

Arsene Lupin kontra Sherlock Holmes se jmenuje nová rozhlasová hra, kterou právě na CD vydává Tympanum.

Trojan vs. Preiss

Lupin je charismatickým rošťákem, ale zároveň i kultivovaným znalcem umění, vždy galantním k ženám, také však až nesnesitelně sebevědomým. K této nezapomenutelné figuře podsvětí Leblanca inspiroval zločinec Alexandre Jacob (1879–1954) pocházející z Marseille.

Střet a souboj dvou osobností je už sám o sobě pozoruhodný, ale příběh je navíc plný napětí. Jako červená nit se jím táhne vzácný modrý diamant. Neméně mnoho je v něm mužské cti i ctižádosti, dámského půvabu, intrik a překvapivých a nápaditých zvratů, prostě pravé a nefalšované napětí a dobrodružství. Nezanedbatelným faktorem je i lakonický a noblesní humor, který je pro postavu Arsène Lupina příznačný, což je přitažlivé v kontrastu s metodickým Holmesem a jeho železnou logikou a téměř zázračnou intuicí… Samotný děj audioknihy má dramatický spád a udržuje napětí od počátku do konce.

Nahrávku zdobí herecké výkony. V dramatizaci si zahrál prakticky celý "Real Madrid" našeho audio-herectví: Ivan Trojan, Viktor Preiss, Ivan Řezáč, Pavel Rimský, Josef Somr, Stanislav Zindulka a další....

25.4.2014