Zemřela matka Adriana Molea

Tomáš Weiss

Susan Lillian čili Sue Townsendová zemřela 10. dubna 2014 ve věku 68 let. Matka čtyř dětí, babička deseti vnoučat a stvořitelka Adriana Molea. První ze série knih, která ji proslavila, byl Tajný deník Adriana Molea. Vyšel v roce 1982.

Tahle série nakonec skončila s dalšími osmi pokračováními. Ale Townsendová nebyla autorkou "jedné" knihy. S humorem a sarkasmem popsala třeba život anglické královské rodiny, která se po zrušení monarchie musí starat sama o sebe. Nebo v knize Inkognito popsala ministerského předsedu, který převlečen za obyčejnou ženu jde mezi lid zjistit, jak žije a co si myslí. Nebo její poslední kniha Žena, která si šla lehnout do postele a rok nevstala, příběh ženy, které už nechce každodenně sloužit svému okolí.
Jedna z nejpopulárnějších humoristických spisovatelek Británie se narodila po válce, v roce 1946. V osmnácti se vdávala a ve dvaadvaceti už měla tři děti. Tady někdy vzniká materiál pro její před a post puberťácké knihy, tady někde se z masakru denodenních mateřských povinností bere její sarkasmu a osvobozující humor, který aplikovala i na svoje zdravotní obtíže, spojené s těžkou cukrovkou. Postupně slepla, nefungovala ji ledvina. Když už několik let čekala na dárce, ledvinu ji nakonec daroval nejstarší syn Sean. Tomu také poslední knihu kvůli slepotě už diktovala.
Byla také oblíbenou autorkou novinových sloupků a komentářů. Psala pro The Observer, Sunday Times nebo Daily Mail.
"Nevěděl jsem, jakou bude Adrian Mole vlastně mít tvář, až dokud jsem neviděl Johna Majora (bývalý ministerský předseda Velké Británie)", řekla svým typickým způsobem autorka, která kdysi po nocích začala psát knihu, která se stala jednou z nejprodávanějších anglických knih 80. let 20. století. Postřehy o okolním svět od třináctiletého puberťáka, nepochopeného intelektuála, syna rozvedených rodičů...který navíc komentuje i válku o Falklandské ostrovy a nesnáší Margaret Thatcherovou...

11.4.2014