Doris Lessingová je jednou z nejoslavovanějších a nejuznávanějších autorek naší doby. Narodila roku 1919 britským rodičům v Íránu. V roce 1925 se rodina přestěhovala do Afriky na území Jižní Rhodesie - dnešní Zimbabwe, v té době kolonie britského impéria. Otec doufal, že zde zbohatne, sny o úspěšné farmě se ale nenaplnily. V roce 1949 se Doris Lessingová přestěhovala do Británie.
Jejím prvním publikovaným dílem byl antikolonialistický román Tráva zpívá (The Grass Is Singing, 1950, u nás 1974). V pětidílném románovém cyklu Děti násilnické doby (Children of Violence, 1952-1969) se projevila její vzrůstající deziluze z vlastní politické krize 50. let. Nejvýmluvnějším svědectvím o autorčině životním rozhořčení a ideově uměleckém tápání je Zlatý zápisník (The Golden Notebook, 1962). Díky němu je považována za feministickou spisovatelku, přestože ona sama se od feministického hnutí distancovala. Román je pokládán za jakousi „učebnici chování nezávislé ženy“. Je autorkou přibližně čtyřicítky děl.
Získala Cenu Davida Cohena za literaturu, španělskou Cenu asturského prince, Prix Catalunya, byla jí udělena Zlatá cena PEN klubu S. T. Dupont za celoživotní mimořádný přínos literatuře. V roce 2007 autorka získala Nobelovu cenu za literaturu.
Žije v severním Londýně.

ZDROJ: nakl. Jota, 2008


Podle typu

  • Kniha (2)

Z kategorií

Podle jazyků

  • česky (2)

Doris Lessingová

Puklina
Kniha

Puklina

Doris Lessingová  /  Jota (2008)

Rozebráno

Titul je vyprodaný.

18 Kč

(pův. cena: 18 Kč)
Muž a dvě ženy
Kniha

Muž a dvě ženy

Doris Lessingová  /  Odeon (2008)

Rozebráno

Titul je vyprodaný.

239 Kč

Běžná cena: 269 Kč