Haruki Murakami 75

Oko

Podle Harukiho Murakamiho žijeme v době, kdy společností otřásá jedna změna za druhou. "Mysleli jsme, že globalizace změní svět k lepšímu, že sociální sítě přispějí k jeho demokratizaci. Místo toho přišel chaos, jako bychom otevřeli Pandořinu skříňku. Otázka, zda zůstat v bezpečí svých zdí, nebo za ně vykročit, nabyla na významu." Nejpopulárnější spisovatel Japonska se dožívá 75 let.

V pořadí patnáctý román světoznámého spisovatele Harukiho Murakamiho vyšel v dubnu 2023. Prózu nazvanou Město a jeho nejistá Zeď publikoval po šestileté pauze nejprve jen japonsky. V českém překladu Tomáše Jurkoviče ji v roce 2024 vydá nakladatelství Odeon.

Krátké seznámení s Haruki Murakami

„Datum a čas, kdy se tak stalo, můžu určit úplně přesně. Bylo to v roce 1978, prvního dubna, v půl druhé odpoledne. Ten den jsme v hledišti za vnějším polem stadionu Džingú popíjel osaměle pivo a díval se na baseballový zápas…Hilton bez meškání oběhl první metu a bez spěchu a stresu pak dorazil na druhou. A to byl přesně ten okamžik, kdy jsem si řekl: ,Jo, to je ono, zkusím něco napsat.‘“

V současné době je Haruki Murakami považován za jednoho z nejúspěšnějších světově nejznámějších a nejprodávanějších japonských spisovatelů. Narodil se 12. ledna 1949 v Kjóto v Japonsku učitelům japonské literatury. Po absolvování tokijské univerzity Waseda, obor divadelní umění, si k překvapení všech otevřel na předměstí Tokia jazzový klub. „Podnik to nebyl moc velký, ale zas tak malý taky ne. Tak právě na jedno křídlo a kvintet hudebníků namačkaných okolo. Přes den jsme vařili kávu, večer fungovali jako bar.“

První spisovatelský počin, román Slyš vítr zpívat, vyšel v roce 1979 a získal za něj japonskou literární cenu Gunzo. Další literární cena, tentokrát Nomova cena pro talentované autory, přišla s jeho třetím dílem Hon na ovci. Následovaly další, dnes již velmi známé romány přeložené do mnoha jazyků, jako Norské dřevo; Na jih od hranic, na západ od slunce; Kafka na pobřeží; Konec světa & Hard-boiled Wonderland; 1Q84; Afterdark a mnoho dalších.

V roce 2006 obdržel Haruki Murakami české literární ocenění, cenu Franze Kafky, který patří k Murakamiho nejoblíbenějším autorům (knihu Kafku na pobřeží napsal jako poctu Franzovi Kafkovi). Některé názvy jeho románů odkazují na populární písně nebo klasickou hudbu západní kultury (Norské dřevo – Norwegian Wood od Beatles, Tancuj, tancuj, tancuj – Dance, Dance, Dance, od The Beach Boys).

Haruki Murakami je taktéž znám jako náruživý běžec, který každý den běhá kolem 10 kilometrů a minimálně jednou za rok se přihlásí na maraton. V roce 1996 dokončil dokonce svůj první ultramaraton dlouhý 100 kilometrů. O své lásce ke psaní a běhání napsal také bibliografickou knihu, u titulu knihy se inspiroval spisovatelem Raymondem Carverem a jeho sbírkou povídek, O čem mluvím, když mluvím o běhání . Kromě psaní se živí i překladatelstvím. Do japonštiny přeložil již několik děl Johna Irvinga, Trumana Capoteho nebo F.S. Fitzgeralda. 

z úvodu diplomové práce Fikční světy Haruki Murakamiho Kláry Novákové, UP Olomouc, 2015

12.1.2024