Před 100 lety začal vycházet Švejk

Ivo Havlík, Tomáš Weiss

Spisovatel Jaroslav Hašek začal Švejka psát po návratu ze sibiřské anabáze v Praze roku 1921, ale přibližně dvě třetiny stvořil v Lipnici nad Sázavou, kam ho přivezl malíř Jaroslav Panuška, který žil a tvořil v Kochánově u Světlé nad Sázavou. 1.. března 1921 začal Švejk vycházet na pokračování. První sešit, 32 stran, 2 Kč. Se sháněním peněz, tiskem a kolportací pomáhal Haškovi Franta Sauer, živel protimariánský.

V lipnickém hostinci Alexandra Invalda U české koruny Hašek značnou část rukopisu diktoval Klimentu Štěpánkovi, kterého si najal jako písaře. 

Panuška byl nejednou u toho a na Haška vzpomínal: „Častokrát byl nucen odpovídat na všelijaké dotazy spolustolovníků i při diktování. Naprosto mu to však nevadilo, neboť jeho mozek pracoval přímo geniálně. Nikdy nenechal dotazovaného bez odpovědi. A potom, jako by to bylo samozřejmé, pokračoval v diktování Švejka.”

V Haškově lipnické pozůstalosti byl nalezen posudek, který sepsal nedlouho po spisovatelově smrti vydavatel Emil Šolc a jeho advokát. Tvrdí se v něm, že úmrtím autorovým mizí zájem čtenářstva” a že „po deseti letech bude nové generaci obsah spisu nejasný a sotva se najdou čtenáři pro toto dílo.”
Zdroj: https://havlickobrodsky.denik.cz, autor Ivo Havlík, 2011

1.3.2021